Den senaste forskningen ger ytterligare insikter om de biologiska mekanismerna bakom stressrelaterade utmattningssyndrom och hur långvarig stress påverkar hjärnan (länk till artikeln). Den nya studien bekräftar flera av de fynd vi tidigare rapporterade i vår egen publikation, “Leakage of astrocyte-derived extracellular vesicles in stress-induced exhaustion disorder”. Både vår och den nya studien lyfter fram de förändringar i hjärnrelaterade proteiner som kan kopplas till ED och dess långtidsverkningar på hjärnans funktion.
Stressrelaterad psykisk ohälsa har ökat markant i Sverige, där utmattningssyndrom har blivit ett allt vanligare fenomen. Utmattningssyndrom skiljer sig från andra former av utmattning och innefattar en rad symtom som fysisk och mental utmattning, minskad uppmärksamhet och kognitiv försämring. Studier har pekat på att hjärnans biokemi förändras vid långvarig stress och utmattning, men exakt vilka mekanismer som ligger bakom har tidigare varit svåra att definiera.
Nyckelresultat från den artikeln
Den nya studien, som ofattade 100 friska kontrollpersoner och 149 tidigare patienter med utmattningssyndrom anlyserade blodplasmanivåer av hjärnrelaterade proteiner hos patienter med utmattningssyndrom över en period av sju år, vilket tillåter forskare att spåra hur dessa nivåer förändras över tid:
• Ökade neurorelaterade proteiner vid utmattningssyndrom-diagnos: Vid sjukdomens start fann forskarna signifikant högre nivåer av neurorelaterade proteiner hos patienter med utmattningssyndrom än hos friska kontrollpersoner. Vissa av dessa proteiner är direkt kopplade till neuronala processer, till exempel CRADD och PMVK.
• Normalisering över tid: Efter sju år uppvisade många patienter minskade nivåer av dessa proteiner, vilket antyder en återhämtning från de initiala stresspåverkningarna. Emellertid förblev några proteinnivåer förhöjda hos en del patienter, vilket kan indikera långsiktiga effekter av kronisk stress.
• Studien ökar därmed förståelsen av neurorelaterade mekanismer vid stressrelaterad utmattning.
Bekräftelse på våra fynd i neuroevs forskning
Den nya studiens resultat bekräftar våra tidigare observationer om att höga nivåer av extracellulära vesiklar (EVs) kan ses hos individer med utmattningssyndrom. I vår studie fann vi att specifika EVs som härstammar från astrocyter läcker ut i blodet som svar på stress och utmattning. Dessa vesiklar bär på proteiner och andra biomarkörer som kan indikera påverkan eller förändringar i hjärnan. Den nya studiens fynd att neurorelaterade proteiner är förhöjda hos patienter med utmattningssyndrom ger ytterligare stöd för vår hypotes att EVs är en användbar biomarkör för att förstå hur långvarig stress påverkar hjärnan.
För våra kunder som använder NeuroEVs-tjänsten, innebär dessa nya insikter att vi nu har ytterligare vetenskapligt stöd för att EVs kan spela en viktig roll i att övervaka hjärnans svar på stress. Genom att analysera förändringar i NeuroEV-nivåer kan vi erbjuda en metod för att långsiktigt följa upp hjärnans välbefinnande och eventuell återhämtning efter stress. Vi rekommenderar att övervakning sker var fjärde månad för att kunna identifiera trender och få en tydlig bild av ens neurobiologiska hälsotillstånd över tid.
Framtida forskning och utveckling
Den nya studien lyfter betydelsen av att fortsätta utforska de neurobiologiska mekanismerna bakom utmattningssyndrom och liknande stressrelaterade tillstånd. Förhoppningen är att denna och kommande forskning kan bidra till nya diagnostiska verktyg och behandlingar, vilket också speglar målet med NeuroEVs – att ge individer en djupare förståelse för hjärnans tillstånd och dess respons på långvarig stress.
Om du har frågor om NeuroEVs eller är intresserad av att följa din egen NeuroEV-profil, kontakta oss gärna för en kostnadsfri konsultation.